
Peri Kızile Çoban Hikâyesi (Orhan Seyfi, 1919)
Orijinal metnini, Marmara Üniversitesinin umuma mahsus olan Nadir Eserler Koleksiyonu kısmından arşivime kattığım ve herhangi bir sadeleştirme yapmadan olduğu gibi Latinize ederek, siz, Filokalist takipçileriyle çevirisini paylaştığım, Peri Kızile Çoban Hikâyesi adlı…

Lûgat-ı Garîbe (Fikri Efendi, 1890)
Türkiye Türkçe’sinin argo söz varlığına dair derli toplu bir eser üretme düşüncesi, A. Fikri imzasıyla mini bir lûgatçe kaleme alan; ancak hala kimliğine dair herhangi bir bilgimiz olmayan Fikri Efendi’ye ait. Peki,…

Edebî Sohbetler VIII: Kumkurdu
Uzun bir aradan sonra tekrar yazmak… Hem de çok sevdiğim Edebî Sohbetler serisine bir şeyler eklemek… Ne büyük mutluluk benim için bir bilseniz! Aslında bu yazıyı ortaya çıkarmak uzun zamandır aklımdaydı ama…

Çocuklar ve 100 Temel Eser 3
İkinci yazımda sizlere Mevlana’nın Seçme Hikâyelerini anlatmış ve görüşlerimden bahsetmiştim. Kitapların fazla olması ve daha farklı noktalara da değinmek istediğim için bugün önce Reşat Nuri’nin Tanrı Misafiri’ni ardından da Namık Kemal’in Vatan…

Çocuklar ve 100 Temel Eser 2
İlk yazıda bahsettiğim gibi bu yazımda da çocuklar için hazırlanmış olan 100 temel eseri inceleyeceğim ve yorumlayacağım. Şimdiden iyi okumalar dilerim. Listemizin başlarından seçmiş olduğum Mevlana’nın Mesnevisinden Seçme Hikâyeler hakkında konuşalım istedim.…

Kargalar ve Farkhunda
İçimde ilk ayakkabısına altı yaşında kavuşmuş, yanık yüzlü, küçük ve kara bir çocuktan doğma, koca bir hüzün var. Çocuk öleli yarım asırdan dört fazla zaman olmuş, ben ise çocuğun öldüğü yaşı iki…

Ölü İmajların Şiirde Yeniden Dirilişi
Eski bir şiir ilişti geçenlerde gözüme, içimde öldürdüğüm, görmezden geldiğim ve kaybettiğim ne çok duygu varmış meğer. Şimdi sizlere okumak istiyorum ölü imajlarıma ulaşan o şiiri ve diriltmek istiyorum bana yaşattığı tüm…

Çocuklar ve 100 Temel Eser
Uzun bir zamandır izlediğim tüm filmlerin bir listesini tutuyordum. Elimden geldiğince izlerken neler hissettiğimi yorumlamaya çalışıyor, puan veriyorum. Bu beni hem mutlu eden güzel bir hobiye dönüştü hem de daha öncesinde düşünmediğim…

Hem-sohbet: Mehmet Erkurt
Bugün yeni bir söyleşi ile karşınızdayım. Deneme yazmayı çok seviyorum ama açıkçası söyleşinin yeri bende daha bir ayrı… Bunun nedeni ise aklımdaki soruları tanışmak ve fikirlerini almak istediğim insanlara sorabilmem. İşte bu…

Edebî Sohbetler VII: Astrid Lindgren
Uzun zamandır ara verdiğim Edebî Sohbetler yazı serisinin bu yazısı hakkında pek çok konu aklımdan geçti ama en sonunda kendimi “Neden Astrid Lindgren hakkında konuşmuyoruz?” sorusunu sorarken buldum. Ben, Astrid Lindgren ile…

Güller De Âşık Olur
“Büyük bir hastalık geçirmeyenler, her şeyi anladığını iddia edemezler.” “İki hasta kadar birbirine yakın hiç kimse yoktur.” “Hasta olmayanlar bizi ne kadar az anlayacaklar.” “Büyük bir acı geçirmeyenler her şeyi anladığını iddia…

Gökten Düşen Bir Yıldız
Fosforlu Cevriye İsmini çok duyduğum çok kere kitaplarıyla karşılaştığım unutulmuş bir yazarımız, Suat Derviş. Uzun okuma listemde hiç başlara yükselemeyen fakat listeden de hiç çıkmayan bir isimdi. Geçenlerde Sol Haber’de karşılaştığım ‘Fosforlu…

Yaşar Kemal’in Kaleminden Toplum Yansıması: Yılanı Öldürseler
Arka kapağında, “İşleneceğini herkesin bildiği ancak engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsü.” yazan bir kitap vardır. Gabriel Garcia Marquez, Kırmızı Pazartesi. Arka kapaktaki bu cümleyi ilk okuduğumda içimde…

Edebî Sohbetler VI: İlyada
Edebiyat, içerisinde birçok tarihi, dönemi, milleti ve önemli ismi barındıran bir kavramdır. Bu nedenle edebî sohbetler çerçevesinde yakın geçmişten biraz uzaklaşmanın, edebiyatın ilk tohumlarının atıldığı devirlere gitmenin bizim için yeni bir dünyanın…

Zarif Bir Şair: Cahit Zarifoğlu
Şehirler ve insanlar arasında tahmin edebileceğimizden çok daha güçlü bir bağ var. Dünyaya gelenin kapılmak zorunda olduğu yaşam telaşında basit şeylere önem vermeye vaktimiz yok belki ama ilk adımlarımızı attığımız o evi,…