
Måneskin’in Durdurulamaz Yükselişi
“ Put your loving hand out, baby ‘Cause I’m beggin’ ” Yukarıdaki sözleri okuyunca tiz ve çatallı bir erkek sesi kulağımızda çınlıyor. Bu gayet normal. Instagram hikâyelerinde, video derlemelerinde, oturduğumuz mekânlarda sürekli…

Türk Aşk Müziği: Semavi ve İlahi
Türk Sanat Müziği, bugün artık çoktan terk edilmiş, hayli eski ama ve lakin herkes için de bir kıymete sahip bir aile yadigârı… Ne yazık ki Cumhuriyet’in erken döneminde üretilen yapay ayrımlarla kültürümüzden…

Çılgınlığın Başlangıcı: Metal Müzik
Selamlar sevgili okur, diğer yazılarımda da bildiğiniz veya göreceğiniz üzere yer kürenin çeşitli müzikleri üzerine yazıp durmaktayım. Elbette bu müziklerin bazıları yerel bazıları ise küresel bir kültürün temel taşı olarak karşımıza çıkıyor.…

Düşler
Daha önce bir şarkının bende hissettirdiklerini baz alarak bir öykü yazmıştım. Şarkıyı dinledikçe kendimi, adlandıramadığım duyguların hafifliğinde kaybediyordum. O duyguların zihnimdeki tezahürünü anlatırken oldukça zorlanmış, sonrasında silik bazı görüntüleri kâğıda akıtmaktan kendimi…

Debussy’nin İntihara Meyilli Aşk Hikâyeleri
Rosalie silahını doldurur ve kendine doğrultur. Ne kadar yetenekli bir besteci ise o kadar da sadakatsiz sevgilisi Claude’yi düşünür. Onsuz hayatın bir anlamı yoktur. Tetiği çekmekteyken aklına Gabriel gelir, bir an için…

Kediler ve Besteciler
Tüm dünya mitlerinde müziğin yaratıldığı kimsenin duymadığı kimsenin görmediği o çok eski zaman anlatılırken mutlaka bir hayvana rastlamaktayız. İnsanlığın geçmişine dair yarattığı en kadim hikâyelerde müziğin yaratılışı bir hayvanın çıkardığı sesten alınan…

Beethoven’ın Eroica’sı: Romantizmin İlk Kahramanı
Bir edebiyat akımı olarak ortaya çıkan romantizmin müzikte ne zaman başladığı sorusuna cevaben Beethoven’ın 3. Senfonisi verilmekte. Bu konsensus öylesine yaygın ki artık bu eserin esas mahiyeti bile gölgede kalmış durumda. Eser…

Müzikte Yeni Bir Eğilim: Çalma Hızı Çılgınlığı
Bugünlerde sosyal medyanın etkisi ile hızla yükselişe geçen bir müzik türü var, bu bir çılgınlığa dönüştü ya da dönüşmek üzere. Şarkıları olduğundan daha yavaş veya daha hızlı dinlemek üzerine kurulu yeni bir…

Tüm Müzisyenler 30 Saniyeliğine Meşhur Olacak
Geçtiğimiz aylarda “Seni Dert Etmeler” başlıklı bir yazı yazmış ve Madrigal’in aynı isimli parçasının listelerdeki etkisinden bahsetmiştim. Aynı sıralarda sözü geçen Spotify listesi üzerine bir araştırma yürütmekle meşguldüm. Bir araştırma grubu oluşturmuş…

Britpop Çılgınlığı
1990’lı yıllara gelinirken İngiltere kabuk değiştiriyordu. “Demir Leydi” Margaret Thatcher başbakanlık pozisyonunu bıraksa da Tory (Muhafazakâr Parti) iktidarı John Major’la devam ediyordu. Futbolda holiganizmin elinde esir olmuş Ada ülkesi, Premier League’in kurulmasıyla…

Max Martin: Neslimizin Müziğini Yaratan Adam
Sizi bahse davet ediyorum. Şimdi 2000’lerde veya 2010’larda dilinize dolanmış bir pop şarkısı seçin, ben de size o şarkıyı besteleyen kişinin hayatını anlatayım. Katy Perry, Taylor Swift, Taio Cruz, Maroon 5, Ariana…

Fazıl Say’dan Bir Dizi Memleket Meselesi
Müzik, pandemi ile sustu ve müzisyenler uzun ve zorlu bir süreci yavaş yavaş geride bırakıyor. Bu konuyu yine Filokalist’te yazmıştım. (Bkz.: Karalanan Müzik) Elbette her zaman olduğu gibi Fazıl Say bu konu…

Leonard Cohen ve Marianne Ihlen Aşkı
Leonard Cohen. Ünlü Kanadalı şarkıcı, yazar, şair ve söz yazarı. 82 senelik ömrüne pek çok ölümsüz eser sığdırmış bir sanat adamı. Çeşitli ülkelerde yaşamış olan Cohen; yaşadığı deneyimlerini kalemine, vokaline ve gitarına…

Robert Schumann: Romantik, Deha, Akıl Hastası
Robert Schumann’ın eserlerini dinlerken şunu düşünüyorum: Dehası lanetli bir hediye miydi? Tutkulu bir romantik mi öfkeli bir savaşçı mı? İşin daha ilginç tarafı muhtemelen bu soruların cevabı “Her ikisi de”. Bu haftaki…

Bob Marley Reggae’yi Nasıl İcat Etti?
Yazın gelişi ile beraber evde olmak yine ince bir hüzüne bizi sürüklerken yükselen güneş bana tüm umuduyla Bob Marley’i hatırlatıyor. Bu yazıda sıcağın ve bolca güneşin bir yaşam biçimi olduğu Orta Amerika…