
Edebî Sohbetler VII: Astrid Lindgren
Uzun zamandır ara verdiğim Edebî Sohbetler yazı serisinin bu yazısı hakkında pek çok konu aklımdan geçti ama en sonunda kendimi “Neden Astrid Lindgren hakkında konuşmuyoruz?” sorusunu sorarken buldum. Ben, Astrid Lindgren ile…

Fazıl Say’dan Bir Dizi Memleket Meselesi
Müzik, pandemi ile sustu ve müzisyenler uzun ve zorlu bir süreci yavaş yavaş geride bırakıyor. Bu konuyu yine Filokalist’te yazmıştım. (Bkz.: Karalanan Müzik) Elbette her zaman olduğu gibi Fazıl Say bu konu…

Leonard Cohen ve Marianne Ihlen Aşkı
Leonard Cohen. Ünlü Kanadalı şarkıcı, yazar, şair ve söz yazarı. 82 senelik ömrüne pek çok ölümsüz eser sığdırmış bir sanat adamı. Çeşitli ülkelerde yaşamış olan Cohen; yaşadığı deneyimlerini kalemine, vokaline ve gitarına…

Loving Vincent
Ben çok uzun süren film sevmem, filmlerde sanatsal ögeler ararım, renk paleti ile beni etkilesin isterim, hikayesi mutlaka kalbime dokunmalıdır, öyle bir anlatımı olmalıdır ki sadeliği ile beni büyülesin. Bu şartları sağlamak…

Robert Schumann: Romantik, Deha, Akıl Hastası
Robert Schumann’ın eserlerini dinlerken şunu düşünüyorum: Dehası lanetli bir hediye miydi? Tutkulu bir romantik mi öfkeli bir savaşçı mı? İşin daha ilginç tarafı muhtemelen bu soruların cevabı “Her ikisi de”. Bu haftaki…

Zarif Bir Şair: Cahit Zarifoğlu
Şehirler ve insanlar arasında tahmin edebileceğimizden çok daha güçlü bir bağ var. Dünyaya gelenin kapılmak zorunda olduğu yaşam telaşında basit şeylere önem vermeye vaktimiz yok belki ama ilk adımlarımızı attığımız o evi,…

Ahmed Arif’in Prangasından Salıncak Yapmak
Yirmi beş sene önce, henüz sanayide tırnak aralarımdaki yağ zerreleriyle gece gündüz çalışan bir çocukken anlamıştım bu dünyanın münasebetsizliğini. Nasırlaşmış avucuma bırakılan paranın bir kısmından kardeşimin okul masrafları için; bir kısmından ise…

Schönberg Güzeldir
Tüm konservatuarlar ve sanat okulları varlıklarını çok daha kadim olan müziklere yasladıklarından 1900’lerin sonrasında bestelenen müzikleri kötü bulmak gibi bir refleks geliştirmiştir. Bu konuda kimi zaman entelektüel çevrelerce önceleri caz ve sonra…

Parmaklıklar Ardında Bir Yazar: Sabahattin Ali
Edebiyat, temelinde düşünceden çok duygudan oluşan bir sanat dalıdır. Şiir yazarken, roman okurken, şarkı söylerken ağzımızdan dökülen kelimelerin ahengine kapılırız. Bir makaleye başlarken bile yazma cesaretini içimizi bir anda kaplayan heves ve…

Hayattan Nasibini Alamamış Nahif Ressam: Pirosmani
Picasso’nun en sevdiği ressam olarak da bilinen Gürcü ressam Niko Pirosmanashvili (1862-1918) hayatını kazanmak için resimler yapmış ve bu resimleri satamadığı için kötü yaşam koşullarından dolayı açlıktan ölmüştür. Hâlbuki eserleri sonradan çok…

Modern Çağda Bir Arp Ozanı: Joanna Newsom
Ünlü komedyen Andy Samberg’ın büyük hayranıyım. Sonu son başta Brooklyn Nine-Nine olmak üzere bütün yapımlarını büyük ilgiyle izledim. Bir müzisyenle evli olduğunu duyunca çok şaşırmıştım, zira mevzubahis adam “The Lonely Island” adında…

Boğaziçi’nde Bir Fakir Orhan Veli
Türk edebiyatı, tarihi boyunca birbirinden derin şiirlere ve onların sanat ateşiyle kavrulan tutkulu şairlerine tanıklık etmiştir. Kimi tek kelimesiyle dünyayı ayağa kaldırmış, kimi destan yazsa noktası hatırlanmamıştır. Buna rağmen bazı şairler vardır…

Sör Popüler Müzik: Paul McCartney
The Beatles, 1950’lerin sonlarında bir araya gelen çocukların Almanya’daki Pavyon-Gazino karışımı mekânlarda çalmaya başlaması ile temeli atılmış bir grup. Paul McCartney ise o yıllardan 2020 tarihine kadar yaşadığı hayatın neredeyse tamamında müzik…

Jean Genet: Yüce Yalancı
Jean Genet: Yüce Yalancı; adı, Jean Genet’in ölümüne kadar dostu olan Tahar Ben Jelloun’un Jean Genet’i her haliyle tanıttığı kitabın isminden geliyor. Bu yazı için bu başlığı seçmemin sebebi ise bu tanımın…

Anna Karina’yı Anmak
Bugün, dünyanın en güzel kadınını kaybedişimizin üzerinden tam 1 yıl geçti. 14 Aralık 2019’da, Paris’te hayata gözlerini yuman sevgili Anna Karina, 79 yıllık hayatı boyunca dünyaya güzelliği ve zarafeti öğretmekle meşguldü. O…