
Schopenhauer ve Sanat Felsefesi
Arthur Schopenhauer 19. Yüzyıla, dünyaya içkin felsefesiyle damgasını vurmuş bir varoluş filozofudur. Yaşadığı yıllar boyunca hayatın nihai amacını aramış, bu sırada dünyanın anlamsız istençlerinden kurtulmaya çalışırken kendisini sanatın estetik yanlarına bırakmıştır. Onun…

“Bonapart Yafa’da Veba Kurbanlarını Ziyaret Ederken” Tablosu Üzerine Bir Deneme
Sanat ne tuhaf meşgaledir ki insanı insana taşıyan, taşıdıkça uzaklaştıran, uzaklaştıkça yakınlaştıran bir manaya delalet eder. Gayesi yıpranmış, dağılmış ruhların ve fırtınanın âsıfıyla[1] yolunda kaybolmuş cüsselerin siyahlara bürünen gökyüzünden begayedir[2] sanat. İçine…

Liebermann
Mısıroloji alanında çalışan egyptologların bir nevi el kitabı olan -veya el kitabı olması gereken- Manethos kroniğinden bildiğimiz kadarıyla, Mısır diyarını tahakkümü altına alan uzun soluklu bir hanedanlığın soyundan geliyormuş Dördüncü Amenofis. Az…

Stanhope’un “Geçmişi Düşünürken” Tablosu Üzerine Bir Deneme
Geçmişi düşünen bir çaresizin geleceğe dair söyleyecekleri olmalı değil mi? Hakikaten merak ediyorum, geçmiş geleceği aydınlatan bir fener olabilir mi? İnsan, toplum yahut topluluklar amnezinin verdiği kimlik bunalımından arınmak üzere geçmişin pişmanlıklarla…

Sanatı Açıklamaya Çalışan Bir Kuram: Yansıtma Kuramı
Platon’un Devlet kitabının diyaloglarında Sokrates ”İstersen bir ayna al eline dört bir yana tut. Bir anda yaptın gitti güneşi, yıldızları, dünyayı, kendini, evin bütün eşyasını, bitkileri, bütün canlı varlıkları.” der. Böylece ressamı…

Hayattan Nasibini Alamamış Nahif Ressam: Pirosmani
Picasso’nun en sevdiği ressam olarak da bilinen Gürcü ressam Niko Pirosmanashvili (1862-1918) hayatını kazanmak için resimler yapmış ve bu resimleri satamadığı için kötü yaşam koşullarından dolayı açlıktan ölmüştür. Hâlbuki eserleri sonradan çok…

Friedrich’in “Meşe Ormanında Manastır” İsimli Tablosu: Hazineye Malik Viraneler
Yalnızlığına zincirlenmiş bir mabedin gotik meşelerle çevrili olması nedendir? Peki ya tanrılarından tecrit edilen bir mabedin ölüme kapı aralaması? Tüm bu saçmalığa rağmen eli tabutlu üç beş sefil ruhun boşluğa süzülüşü?.. Gördüğünüz…

Romantizm, Anlatımcılık ve Sanat
Romantizm birçok alanda sanatı etkilemiştir nitekim, fakat ben Romantizm’i hem okuduğum kitabın ele alışı hem de ilgi alanım olan edebiyat ve şiire yönelik incelemeye çalışacağım. Romantizmden önceki kuramlar sanat eserini açıklarken genel…

Tarihteki İlk Sanatkâr: Enheduanna
Tarihin en eski sanatkârının bir kadın olduğunu biliyor muydunuz? Günümüzden yuvarlak bir hesapla 4300 yıl evvel yaşamış ilk şair ve yazar Akad hükümdarı Sargon’un kızı Enheduanna’dır. İnsanlık tarihinde bir ada sahip ilk…

AI ve Sanat
Görsel: Refik Anadol’un Pilevneli Gallery Istanbul’daki Melting Memories Sergisinden (2018) Son birkaç ayda sanat, onun geçmişi, tarihsel gelişimi, sanata karşı algılayış ve idare biçimimizin değişmesi ile çok ilgilenmeye başladım. Belki karantinanın verdiği…